Nacházíte se zde: Úvod / Novinky / Stříbrné nanočástice mohou škodit lidskému zdraví

Stříbrné nanočástice mohou škodit lidskému zdraví

Nová metoda detekuje nanočástice stříbra v potravinách.

V posledních několika letech se značně zvýšilo používání nanomateriálů v mnoha oborech, například v zemědělství a potravinářství, v úpravě vody, obalové technice, kosmetice, atd. Například nanočástice stříbra se používají v zemědělství jako pesticid k potlačení růstu škodlivých organismů, v potravinářství k zdokonalení chuti a barvy a prodloužení trvanlivosti potravin. V současné době je na světovém trhu asi 1 000 produktů, které používají nanomateriály. Vědci se však obávají, že nanočástice mohou ohrožovat lidské zdraví – pronikat do krve a lymfatického systému, cirkulovat v těle a usazovat se v játrech, mozku a srdci. V nové studii University v Missouri vědečtí  pracovníci vyvinuli spolehlivou metodu, jak detekovat nanočástice stříbra v potravinách, identifikovat je, kvantifikovat a zjistit jejich toxicitu.  Více v článku University of Missouri.

Zdroj: University of Missouri

Akce dokumentů

Oborové brány spadající pod Jednotnou informační bránu (JIB)
Knihovnictví a informační věda | Musica | Právo
Umění a architektura | Mezinárodní vztahy